پیشگیری از سوزش معده با کنترل ۱۰ ماده خوراکی
گاهی ممکن است بعد از مصرف یک غذای خوشمزه یا یک ماده غذایی که بسیار دوست دارید اتفاقات عجیبی در دستگاه هاضمه و گوارش شما رخ دهد؛ ترش کردن، سوزش معده، ریفلاکس و احساس سنگینی جز این اتفاقات محسوب میشوند که در برخی مواقع زندگی فرد را از روند طبیعی خارج میکنند. اما یادتان نرود که از قدیم گفتهاند: « پیشگیری بهتر از درمان است»؛ با داشتن یک عادت غذایی سالم و رعایت تعادل در مصرف برخی مواد غذایی به راحتی میتوان از سوزش معده پیشگیری کرد.
سوزش معده اغلب با درد در ناحیه جناق همراه است به دلیل بازگشت اسید معده به مری شکل میگیرد، دلایل بازگشت اسید متعدد بوده اما مصرف مواد غذایی با PH کمتر از ۷ دلیل اصلی و مهمی به شمار میرود که شناخت آنها از این امر پیشگیری میکند.
البته ذکر این نکته ضروری است؛ مواردی که در ادامه بحث آورده میشود ممکن است محرک معدهی برخی افراد نباشد اما کنترل آنها در کاهش این بیماری دارای تأثیر زیادی است.
غذاهای سرخ کردنی:
مصرف انواع سوخاریها، چیپس و … به یکی از عادات ما در زندگی ماشینی تبدیل شده و به دلیل چربی بالا اولین عضوی که در هضم آنها دچار مشکل شده و شروع به ترشح اسید بیشتری میکند معده است. البته تنها غذاهای سرخ شده اینگونه نیستند و مصرف شیرپرچرب، پنیر، گوشت قرمز پرچرب نیز ممکن عامل ایجاد مشکل شود.
برخی خشکبار :
سنگین بودن عملیات هضم و PH کمتر از ۷ برخی از آجیلها و خشکبار چون بادام زمینی و گردو گاهی سوزش سر دل به همراه دارد.
نوشابهها:
علاوه بر قند بالا که یکی از ضررهای موجود درنوشابه و هر نوع نوشیدنی گازدار ریفلاکس است، حبابهای گاز موجود در این نوشیدنیها در معده گسترش یافته ، فضای زیادی را اشغال میکنند و منجر به بازگشت اسید به مری میشوند.
نعناع:
قطعاً با دیدن این کلمه علامت سوال و تعجب بزرگی در ذهنتان نقش بسته و باورهای سنتیتان در مورد درمان درد معده با نعناع دچار تزلزل شده اما معدهی برخی افراد به این ماده حساس است و طبق نتایج یک تحقیق مصرف دمنوش آن به صورت مکرر شانس ابتلا به ریفلاکس را تا دو برابر افزایش خواهد داد.
مرکبات و آب مرکبات:
مصرف سه میوهی خوش طعم یعنی گریپ فروت، لیموترش تازه و پرتقال چه به شکل تازه و چه به شکل آبمیوه ابتلا به سوزش معده را در پی خواهند داشت.
مشروب و الکل:
مصرف خارج از قاعده و اعتیاد به این نوشیدنیها علاوه بر ابتلا به ریفلاکس باعث از بین رفتن پوشش مری و خطر ابتلا به دیگر بیماریها نیز خواهد شد.
غذاها و سسهای تند:
برخی سبکهای آشپزی و عادات غذایی مصرف فلفل زیاد را میطلبد اما یادتان باشد که تندیها علاوه بر تحریک سیستم هضم ، تحریک مری را نیز در پی دارد.
نوشیدنیهای کافئین دار:
اعتیاد به هر چیزی خطرناک است اگر جز افرادی هستید که لیوان چایتان خالی نمیشود یا به هر بهانه به دنبال نوشیدن قهوه و مشتقات آن هستید و این مسئله برای شما شکل اعتیادآوری پیدا کرده به معدهی خود رحم کنید.
سیر و پیاز:
اگر سابقهی سوزشهای شدید در ناحیه معدهتان را دارید بهترست مصرف انواع سیر از خام تا ترشی گرفته و پیاز را محدود کنید.
گوجه فرنگی:
شاید سخت باشد که استفاده از گوجه را به ویژه در دستورهای ایرانی محدود کرد اما بهترست اگر معدهی خودتان یا اعضای خانواده حساس است از نوع پخته و پورهی آن کمتر استفاده نمایید و رب را جایگزین کنید.
فراموش نکنید که زندگی سالم راه اصلی حفظ سلامت بدن خواهد بود که تنها با رعایت اعتدال و جایگزین کردن شیوههای درست تغذیه ممکن میشود؛ افزایش مصرف سبزیجات، خوردن لبنیات کم کالری، گریل کردن وکبابی کردن به جای سرخ کردن غذاها و ورزش راههای تضمین طول عمر و سلامتند.