آیا گوشی اندرویدی واقعاً نیاز به آنتی ویروس دارد یا خیر؟
روزهایی که از موبایل فقط برای برقراری تماس یا ارسال پیامک استفاده میکردیم گذشته است. امروزه بیشتر کارهای ما متکی بر گوشیهای هوشمندست، از رسانههای اجتماعی گرفته تا حسابهای بانکی و از نگهداری اسناد گرفته تا ذخیره پیامهای محرمانه، انگار که همه زندگی ما در این ابزار به اندازه کف دست خلاصه شده است! بسیاری از افراد سوالاتی از این قبیل دارند که آیا آنتی ویروس برای گوشی لازم است؟ خب در این مقاله به این سوال شما که آیا نصب آنتی ویروس اندروید واقعا لازم است؟ پاسخ خواهیم داد…
ویروسهای اندروید قبلاً سرفصل اخبار تکنولوژی بودند و باعث میشدند کاربران فکر کنند نصب نرمافزارهای امنیتی و آنتی ویروسهای اندرویدی ایده خوبیست و از واجباتست. واقعیت اینست که در بیشتر موارد گوشیهای هوشمند و تبلتهای اندرویدی نیازی به نصب آنتی ویروس ندارند. با این حال، وجود ویروسهای اندرویدی نیز اثبات شده و آنتی ویروس با ویژگیهای مفید میتواند یک لایه امنیتی اضافی را برای دستگاهتان به ارمغان آورد.
هنگام خرید گوشی فاکتورهای زیادی وجود دارد که باید در نظر بگیرید، مانند قیمت، عملکرد، ظاهر و … . با این حال، هر زمان که در مورد عملکرد صحبت میکنیم، یک موردی مطرح میشود که نیاز به ارزیابی دارد و آن امنیت گوشی موبایل است. اگر در مورد اپل صحبت کنیم، سیستم عامل آن بر روی یک سیستم منبع بسته اجرا میشود، این بدان معناست که توسعهدهندگان برنامه به کد منبع سیستم دسترسی ندارند.
صاحبان دستگاههای iOS نیز قادر به تغییر هیچ کدی نیستند؛ این امر باعث میشود دستگاههای اپل ایمن شوند. در حالی که دستگاههای اندرویدی با کد منبع باز اجرا میشوند و به همین دلیل است که در مقایسه با دستگاههای iOS از امنیت کمتری برخوردار هستند. اجرا بر روی کد منبع باز به این معنیست که مالک میتواند تنظیمات را تغییر دهد و آنها را مطابق با نیاز و سلیقه خودش تنظیم کند. جدای از آن، اندروید نیز برنامهها را از توسعهدهندگان تأمین میکند. متأسفانه، انجام این کار سیستم امنیتی دستگاه را کمی شکننده و مستعد بدافزار میکند. با این تفاسیر شما چه فکر میکنید؟ آیا آنتی ویروس برای گوشی لازم است ؟
آیا آنتی ویروس برای آندروید لازم است ؟
بسیاری از کاربران به دلایل مختلف دوست دارند از یک دستگاه روت شده استفاده کنند. روت کردن دستگاه نیز به آنها آزادی عمل بیشتری میدهد. اگرچه دستگاههای اندرویدی تمام ویژگیهای ایمنی ضروری را دارند، اما همچنان برقراری امنیت عمدتاً به نحوه استفاده شما از دستگاه بستگی دارد. به عنوان مثال، بیایید فعالیتهای زیر را در دستگاه شما در نظر بگیریم:
دانلود برنامهها: اگر برنامهها را فقط از Google Play نصب کنید، دستگاه شما بسیار ایمن است. با این حال، ممکن است منبع دانلود همیشه برنامههای گوگل پلی نباشد. بنابراین، در این صورت افزودن آنتی ویروس اندروید یک لایه امنیتی اضافی را فراهم میکند.
روت کردن گوشی: این کار باعث افزایش خطر حمله تهدید ویروسها و کاهش امنیت میشود. در این شرایط، اسکن ویروس اندروید میتواند مفید باشد.
استفاده از گوشی خود برای محل کار: اگر از گوشی خود برای محل کارتان استفاده میکنید، اطلاعات حساس زیادی مانند ایمیلهای محرمانه، رمزهای عبور و جزئیات بانکی را ذخیره میکنید که در صورت هک شدن، از دست دادن آنها بسیار پرهزینه خواهد بود. بنابراین، در این شرایط نرم افزار آنتی ویروس اندروید میتواند کمک بزرگی باشد.
دستگاههای گم یا دزدیده شده: اگر مستعد گم کردن دستگاه خود هستید و نمیخواهید دیگران تمام اطلاعات شما را پیدا کنند، میتوانید با آنتی ویروس اندروید از دستگاه خود محافظت کنید. در کنار ارائه حفاظت، این دست از برنامهها حتی میتوانند موقعیت مکانی گوشی شما را پیدا کنند یا در صورت نیاز هرگونه اطلاعات محرمانه را از راه دور پاک کنند.
در مواردی که در بالا ذکر شد بهترست از آنتی ویروس اندروید استفاده کنید، در غیر اینصورت انتی ویروس برای اندروید لازم نیست و بهترست از نصب آن خودداری کنید. چراکه احتمالاً باعث کاهش سرعت گوشی، افزایش مصرف باتری و حتی هنگ کردن گوشی شما میشود. بد نیست بدانید که خیلی از برنامههایی که با اسم انتی ویروس قابل دانلود هستند در واقع هیچ کاری نمیکنند و با هدف تبلیغات و کسب درامد ساخته شدهاند. به عبارتی ضررشان بیشتر از نفعشان است!
نتیجهگیری:
اگر میپرسید آیا آنتی ویروس برای گوشی اندروید لازم است ؟ باید بگوییم که هیچ قانون سخت و محکمی وجود ندارد که به شما بگوید حتماً باید از آنتی ویروس در دستگاه اندرویدی خود استفاده کنید. برای پاسخ به این سوال همین بس که بدانید که مدیر بخش امنیت گوگل چند سال قبل گفته است که در ۹۰ درصد موارد نصب اپلیکیشن انتی ویروس فایدهای ندارد، به این دلیل که این نوع برنامهها دسترسی به حذف یک اپلیکیشن مخرب یا بدافزار را نداشته و تنها میتوانند برنامههای مخرب را شناسایی کنند. از طرفی هم اکثر آنتی ویروسهای رایگان حجم زیادی از حافظه را اشغال کرده، ازاینرو، همانطور که گفته شد باعث کند شدن گوشی میشوند.
از طرفی هم میتوان گفت که این موضوع کاملاً به نحوه استفاده از دستگاه اندرویدی، نوع دادههایی که در دستگاه خود نگهداری میکنید و اینکه چه سطح امنیتی را در گوشی خود میخواهید بستگی دارد. با در نظر گرفتن همه این عوامل باید انتخاب کنید که آیا ویروس کش برای گوشی لازم است یا خیر. نظرات خود را با دوستانتان در مجله فروشگاه اینترنتی ۱۹کالا به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
آیا گوشی اندروید نیاز به آنتی ویروس دارد؟
✔️ در واقع نیاز داشتن به انتی ویروس یک مسئله شخصی است و به این موضوع برمیگردد که شما چه استفادهای از گوشیتان میکنید، چطور آن را نگهداری میکنید و چقدر روی دستگاهتان حساسید؟ در یک سری از مواقع و موقعیتها که در مقاله اشاره شد نصب انتی ویروس ضروریست، ولی در موارد عادی نیازی به داشتن انتی ویروس اندرویدی ندارید.
مزایای استفاده از انتی ویروس چیست؟
✔️ از مزایای استفاده از انتی ویروس گوشی میتوان به مواردی چون محافظت در برابر ویروسها، بدافزارها و نرم افزارهای جاسوسی، محافظت در فضای وب و اسپمها اشاره کرد. بعضی از انتی ویروس ها قابلیتهای ضد سرقت و فایروال را نیز ارائه میدهند. برای اطلاعات بیشتری در رابطه با مزایای انتی ویروس اندروید به متن مقاله مراجعه کنید.
معایب استفاده از انتی ویروس چیست؟
✔️ استفاده از انتی ویروس معایبی هم دارد. از معایب انتی ویروس میتوان به شکافهای امنیتی، عدم محافظت کامل، کاهش سرعت گوشی و تبلیغات زیاد اشاره کرد. البته همانطور که در مقاله هم اشاره کردیم انتی ویروسها به خصوص نسخههای رایگانشان اهدافی غیر از محافظت از گوشی شما دارند. مقاله بالا در این باره اطلاعات بیشتری را در اختیار شما قرار میدهد.
آیا واقعا گوشیهای ایفون از اندروید ایمنترند؟
✔️ با اینکه همیشه بر سر این موضوع اختلاف بوده باید گفت که هر دو سیستم عامل لایه های حفاظتی خاص خود را دارند و در برابر تهدیدات احتمالی کاملاً مقاومند. ولی در این بین یک تفاوت بین سیستم عاملها وجود دارد. سیستم عامل اپل منبع بسته بوده، به این معنی که هیچ فرد و یا توسعه دهندهای نمیتواند آن را تغییر دهد. ولی کدهای اندروید منبع باز (open source) هستند و به روشهای مختلف میتوان تنظیمات آن را تغییر داد. اینکار سیستم عامل اندروید را مستعد ورود بدافزارها و ویروسها میکند.