اکوتراپی و تأثیرات شگفت انگیز آن بر کاهش استرس!
از هر شش نفر انسان بالغ یک نفربه مشکلاتی مانند افسردگی یا اضطراب دچار میشوند و این روند رو به افزایش است. بنابراین یافتن راههایی برای بهبود سلامت روان ضروری است. یکی از انواع روشهای درمانی که محبوبیت زیادی پیدا کرده “اکوتراپی” است که گاهی اوقات به عنوان ورزش سبز یا مراقبت سبز نیز شناخته میشود.
اکوتراپی یا ورزش سبز چیست؟
این نوع درمان شامل فعالیت در فضاهای طبیعی است. همچنین یکی از بزرگترین گرایشهای سلامتی در سال ۲۰۲۰ نیز مطرح شده است. اکوتراپی یک فعالیت منظم است که عبارت است از: تمرکز زیاد بر یک فعالیت (مانند باغبانی) که در یک محیط طبیعی اتفاق میافتد و تعامل و کاوش در جهان طبیعی و تعامل اجتماعی را تشویق میکند.
کلید تفاوت بین اکوتراپی و تفریح در حضور یک پزشک یا درمانگر آموزش دیده است. نقش درمانگر غالباً نادیده گرفته میشود، اما آنها برای تسهیل تعامل فرد با محیط طبیعی و اجتماعی و تعیین اهداف بالینی برای این کار مهم هستند. نمونههایی از ورزش سبز شامل باغداری، کشاورزی، پیادهرویهای جنگلی و هنر و صنایع دستی در طبیعت است. درست مانند فرد بیمار، درمانگر نیز در جلسه اکوتراپی فعالانه شرکت میکند. در واقع، تشخیص تفاوت بین مشتری و درمانگر اغلب دشوار است.
اما چرا مردم اعتقاد دارند که اکوتراپی برای سلامت روان بسیار مفید است؟
مبنای علمی اکوتراپی برگرفته از تحقیقاتی در گذشته بوده که نشان داده است که طبیعت برای سلامت روان و جسم مفید است. یک بررسی و تحقیق علمی، مزایای محیط های طبیعی را برای سلامتی مورد تجزیه و تحلیل قرار داد و دریافت که تعامل با طبیعت مانند پیاده روی یا دویدن در یک پارک عمومی، میتواند طیف وسیعی از مزایا را فراهم کند، از جمله؛ کاهش استرس و بهبود روحیه و افزایش عزت نفس.
تحقیقات همچنین نشان داده است که محیط طبیعی فعالیتهای بدنی را نیز بالا میبرد. به عنوان مثال، یک جلسه باغبانی اکوتراپی نه تنها شامل تعامل با طبیعت بلکه فعالیت بدنی با شدت متوسط را نیز به همراه دارد. مطالعات حاکی از آن است که فعالیت بدنی در محیطهای طبیعی نسبت به سایر محیطها دارای مزایای بیشتری برای سلامت است.
برخی از این مزایا اکوتراپی شامل موراد زیر است:
- استرس را کاهش داده و باعث بهبود روحیه است.
- فرصتی برای معاشرت فراهم کرده و یک روش معالجه بهداشت روان است. تحقیقات نشان داده که تنهایی و انزوای اجتماعی دو برابر چاقی برای سلامت مضر هستند. همچنین از عدم تحرک جسمی به همان میزان ۱۵ نخ سیگار کشیدن روزانه به سلامتی ما آسیب می رسانند. معاشرت همچنین امید به زندگی را بالاتر میبرد
- افزایش روند اجتماعی شدن در جلسات اکوتراپی برای سلامت روان مفید است. اکوتراپی به انسان احساس داشتن دستاورد خاص و هدفمندی میدهد.
- ورزش سبز همچنین به شرکت کنندگان این امکان را میدهد که مهارتهای جدید را یاد بگیرند و معاشرت کنند.
- شرکت کنندگان همچنین پیشرفتهای چشمگیری در خلق و خوی داشتند و احساس خشم، تنش، افسردگی و سردرگمی بعد از تنها یک جلسه اکوتراپی کاهش مییابد.
مطالعات دیگر حاکی از کاهش استرس و اضطراب، افسردگی، بهبود خلق و خوی و عزت نفس در افراد دارای طیف وسیعی از بیماریهای روانی از جمله اختلال دو قطبی، افسردگی و زوال عقل است.
نظر شما چیست؟ آیا طبیعت اثرات مثبتی در زندگی و خلق و خوی شما دارد؟