آیا اختلال در خواب با نور آبی موبایل حقیقت دارد؟
در سال های اخیر، مطالعات نشان دادهاند که نور آبی ساطع شده توسط صفحه نمایش دستگاههای هوشمند به ویژه موبایلها برای خواب اختلالاتی ایجاد میکنند. این مطالعات ادعا میکنند که این نوع نور باعث اختلال در الگوهای خواب ما میشود، ساعت بدن را به هم میریزد و در نهایت به این معنی است که حتی وقتی میخوابیم ذهن ما حالت آرامش لازم را ندارد.
به همین دلیل است که بسیاری از شرکتها، مانند اپل، ویژگیهایی را معرفی کردهاند که تناژ رنگ نمایشگرهای ما را برای مقابله با این مشکل تنظیم میکند. اپل ابتدا این ویژگی را به نام Night Shift را در iOS 9.3 بکار برد. با فعال کردن Night Shift، نور آبی از صفحه نمایش آیفون و آیپد پاک میشد و باعث ایجاد رنگ گرم در صفحه میشود. Night Shift در نسخه Android به نام لایت نایت به کار برده شد و به صفحه نمایش حالت زرد رنگی میبخشید.
آیا اختلال در خواب با نور آبی موبایل حقیقت دارد؟
به نظر می رسد که این رنگهای گرم در نمایشگرها که به جای رنگ آبی ظاهر میشوند آنقدر که فکر میکنید کارایی نداشته باشند. این نتیجه طبق تحقیقات محققان دانشگاه منچستر بوده که نشان می دهد رنگ زرد در نمایشگرهای گوشی هوشمند ما که نتیجه افزایش گرمای رنگ آن است، ممکن است بدتر باشد، اگر بدتر هم نباشد تأثیر آنچنانی ندارد.
دکتر تیم براون؛ سرپرست این تیم تحقیقاتی میگوید که کل مسئله نور آبی و تأثیرات منفی آن در ملانوپسین ناشی از کشف ۲۰ سال پیش است. ملانوپسین، پروتئین موجود در چشم، در تنظیم ساعت بدن مهم است. از آنجا که فوتونهای با طول موج کوتاه در این پروتئین اثر منفی میگذارند، تصور میشود که نور آبی در مقایسه با سایر رنگها تأثیر بیشتری خواهد داشت. با این حال، مطالعه جدید که بر روی موشها انجام شد، نشان می دهد که نور زرد به همان اندازه بد است. در حقیقت، ممکن است نور آبی بهتر نیز باشد زیرا وقتی کم رنگتر و ملایمتر میشود آرامش بخشتر از زرد است.
همانطور که اشاره کردیم، این مطالعه فقط روی موشها انجام شده ، بنابراین هیچ اصل اثبات شدهای وجود ندارد که آیا یافتههای این تیم به همان اندازه در مورد انسانها صادق است یا خیر؟
برای تست این کار کافیست نایت شیفت یا نایت لایت گوشی خود را چند شبی غیر فعال کنید و ببینید خواب بهتری خواهید داشت یا نه؟ نتایج را با هم در بخش نظرات در میان بگذارید.