کسوف ۵ دی؛ آخرین خورشیدگرفتگی سال ۹۸
یکی از آخرین پدیدههای جذاب نجومی در سال ۹۸ خورشید گرفتگی ۵ دی ماه است که حلقوی بوده و در ایران قابل رویت است.
جزئیات آخرین خورشید گرفتگی ۹۸
این پدیده از ساعات اولیه طلوع آفتاب روز پنج شنبه ۵ دی ماه قابل مشاهده خواهد بود. در تهران از ساعت ۷ و ۱۳ دقیقه شروع شده و تا ۸ و ۲۳ دقیقه به طول میانجامد. این کسوف همانگونه که اشاره شد از نوع حلقوی بوده و تنها در نقاط خاصی از کره زمین قابل رویت است که خوشبختانه در کل ایران نیز این اتفاق قابل رصد است. کمترین میزان کسوف خورشید ۴۵ درصد و بیشترین ۸۶ درصد است که در جزایر کیش و قشم قابل رویت خواهد بود.
این پدیده نجومی از کشور عربستان و حاشیههای جنوبی خلیج فارس آغاز شده و با طی این مسیر بعد از هند در جنوب شرقی آسیا پایان مییابد. کمترین میزان این خورشید گرفتگی یک دقیقه و در کشورهای حاشیه خلیج فارس و بیشترین میزان در هندوستان و به مدت زمان سه دقیقه و چهل ثانیه خواهد بود.
در ایران امکان رصد این پدیده به محض طلوع خورشید خواهد بود زیرا شروع خورشیدگرفتگی از دقایقی قبل آن بوده و از آنجایی که خورشید در زیر افق قرار دارد، قادر به مشاهده خورشید گرفتگی در آن زمانها نیستیم.
هشدار:
نکته مهم این است شاید تصور شود به دلیل حلقوی بودن کسوف نیازی به استفاده از عینکهای مخصوص نیست ولی ابداً اینگونه نیست
و باید از عینکهای مخصوص این کار استفاده شود و جایگزین کردن آن با عینک رادیولوژی، دودی و طبی ابداً کار درستی نخواهد بود. اگر دوربین عکاسی یا فیلمبرداری با فیلتر مایلار دارید میتوانید قاب زیبایی از خورشید گرفتگی ۵ دی ماه را ثبت نمایید.
آخرین ماه گرفتگی سال ۹۸
یکی دیگر از پدیدههای نجومی دی ماه ماه گرفتگی در تاریخ ۲۱ دی ۹۸ است که البته از نوع نیم سایه بوده و به آن خسوف غیر مرئی میگویند که برای رصد نیاز به تجهیزات خاص دارد و با چشم غیر مسلح قابل دیدن نیست.