اختراع پنل ضد خورشیدی که در تاریکی برق تولید میکند!
دانشمندان یک “پنل ضد خورشیدی” را اختراع کردند که در تاریکی برق تولید میکند. پیش از این شاهد رواج فناوری پنلهای خورشیدی بودیم که نوید بخش کمک به بشریت برای کنار گذاشتن منابع سوختهای فسیلی بودند که آسیبهای فراوانی به سیاره زمین وارد میکردند. اکنون از تأمین برق خانههای مسکونی گرفته تا پر کردن باتریهای موجود در ایستگاه فضایی بینالمللی از این پنلها استفاده میشود، اما یک محدودیت بسیار بزرگ دارند: آنها نمیتوانند در تاریکی برق تولید کنند. قبلاً خبری منتشر شد که نشان داد دانشمندان برای از بین بردن محدودیت این پنلهای خورشیدی، به اختراعی دست یافتهاند و قرار است یک پنل ضد خورشیدی را تولید کند که از تاریکی برق تولید خواهد کرد.
در مقاله جدیدی که در مجله ACS Photonics منتشر شده است، محققان دانشگاه دیویس کالیفرنیا توضیح میدهند که چگونه آنها “پنل ضد خورشیدی” ساختهاند. همانطور که از نام این فناوری پیداست، نوع جدیدی از پنلهای “خورشیدی” است که دقیقا عکس آنها عمل میکند.
اما چگونه چنین فناوری خاصی میتواند برعکس کار کند؟
توضیح این پدیده واقعاً ساده است:
یک سلول فتوولتائیک یا خورشیدی معمولی (سمت چپ) فوتونهای نور خورشید را جذب میکند و جریان الکتریکی ایجاد میکند. سلول حرارتی (سمت راست) جریان الکتریکی ایجاد میکند، زیرا نور مادون قرمز (گرما) را به سمت تاریکی و فضای سرد بیرون تابش میدهد و با تابش گرما و گرفتن سرما نیرو تولید میکند.
مهندسان UC «دیویس» میگویند که چنین سلولهایی میتوانند مقدار قابلتوجهی انرژی تولید کرده و به تعادل شبکه برق در چرخه شبانه روز کمک کنند.
به گفته جرمی موندایی؛ استاد گروه مهندسی برق و کامپیوتر در UC دیویس، این امر اصلاً شوخی نیست. در واقع، یک سلول فتوولتائیک با طراحی خاص میتواند در شرایط ایدهآل در شب، حدود ۵۰ وات نیرو در مترمربع را تولید کند. این مقدار حدوداً یک چهارم برق تولید شده توسط یک پنل خورشیدی معمولی است که میتواند در طول روز تولید کند. از طرفی دیگر، این انرژی «رایگان» بوده و میتوان به بهترین نحو از آن استفاده کرد و در مقیاس بزرگ اهمیت بالایی دارد.