راز تولد کهکشانهای کوتوله کشف شد
راز تولد کهکشانهای کوتوله یا همان dwarf galaxies کشف شد. به تازگی ستاره شناسان در دانشگاه کالیفرنیا، کشف کردهاند که بادهای قدرتمند رانده شده توسط سیاه چالهها با سرکوب تشکیل ستاره، تأثیر قابل توجهی در تکامل کهکشانها و کوتوله شدن آنها دارند.
کهکشانهای کوتوله کهکشانهای کوچکی هستند که بین ۱۰۰ میلیون تا چند میلیارد ستاره دارند. برای درک کم بودن این عدد کافی است بدانید که منظومه راه شیری ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد ستاره دارد. dwarf galaxies فراوانترین نوع کهکشان در جهان هستند. تیم تحقیقاتی که مشتکل از سه ستارهشناس بودند، از قدرت بادهای کشف شده شگفت زده شدند. آنها اظهار داشتند که :
«در مشاهدات اولیه به وضوح دیده شد که بادها از آنچه پیشبینی میکردیم قویتر بودند.»
ستاره شناسان طی چند دهه گذشته شک داشتند که وجود و فعالیت سیاه چالهها در مراکز کهکشانهای بزرگ، میتوانند تأثیر عمیقی در رشد و پیری آنها داشته باشند. اما یافتههای جدید نشان میدهد که اثر آنها میتواند بسیار دراماتیک باشد و باعث کوتوله مانندن کهکشانها شود.
در این تحقیق ۵۰ کهکشان کوتوله مورد رصد قرار گرفت و ۲۹ مورد از آنها نشان دادند که در مراکز خود، سیاهچالههای عظیمی دارند. در شش مورد از این ۲۹ کهکشان، شواهدی از بادها -به طور خاص، جریان گازهای یونیزه شده با سرعت بالا- که از درون سیاهچاله های فعال آنها نشأت میگرفت، مشاهده شد.
بطور کلی شناخت dwarf galaxies برای درک چگونگی تکامل کهکشانها مفید هستند و جالب است بدانید که سرعت جریان گاز تا ۱۰۰۰ کیلومتر در ثانیه در این بخش از هستی تخمین زده میشود.
اخترشناسان گمان میکنند وقتی باد از یک سیاه چاله بیرون میآید، گاز موجود در فضا در مقابل باد متراکم میشود و میتواند تشکیل ستاره را افزایش دهد. اما اگر باد از مرکز سیاهچاله خارج شود و گازی در دسترس نباشد، احتمال تشکیل ستاره کاهش یافته و شاهد کوتوله ماندن کهکشان خواهیم بود.
این تحقیق توسط بنیاد ملی علوم، ناسا و بنیاد هلمن تأمین مالی شده است و اخترشناسان به دنبال کشف دیگر عواملی هستند که در این پدیده اثر میگذارد.